Blog René – Deel 5 Transparant cannabis kweken in combinatie met het verbod erop

Geld krijgen door het kweken van je eigen cannabis als medicijn in Nederland, het kan allemaal.

Beste medepatiënten en growers,

In deel 4 hebben ik jullie laten zien dat ik een dwangsom van mijn brief (van deel 3) aan de gemeente heb opgelegd om zo hopelijk tot antwoorden te mogen komen op systemen die de overheid heeft ontworpen en zelf in de hand houdt. Helaas werd ook die termijn gepasseerd en voelde ik mij genoodzaakt om hierover een brief te schrijven naar de gemeente toe. Ik heb van de situatie gelijk even gebruik gemaakt omdat ik er achter kwam dat ik nog een aantal wetten overtreed in deze materie. Hieronder volgt de brief.

Beste Burgemeester en wethouders, 26-5-2017

Aangezien ik nog geen reactie heb gekregen van jullie kant op mijn brief naar de gemeenteraad neem ik het woord graag nog even tot mij. Het verbaast mij namelijk hoe er met deze brief wordt omgesprongen tot nu toe. Nadat ik de brief op 26 maart 2017 opgestuurd had verwachtte ik snel een gesprek met de gemeente omdat ik aangeef dat ik nogal wat wetten overtreedt om mijzelf te voorzien in mijn medicijn. Helaas heb ik zelf contact op moeten nemen na vijf en een halve week omdat de gemeente een beslissingstermijn hanteert van 6 weken en zij nog geen reactie hebben gegeven in deze materie. Het antwoord van de desbetreffende griffier verbaasde mij dan ook erg vanwege dat ze vroeg of ik het antwoord wat ik gehad had van de gemeente op mijn eerste brief nog eens wilde opsturen naar de gemeente toe. Wat is hier aan de hand bij de gemeente?

Omdat er geen antwoord op mijn brief komt heb ik inmiddels na 6 weken een dwangsom neergelegd om een reactie van u kant te krijgen. Het is overigens niet mijn stijl om het op deze wijze te doen maar de overheid laat mij niet anders in deze materie. Verbazingwekkend is ook deze termijn inmiddels verlopen.

Mijn vragen:

  1. Wat maakt dat de gemeente nog niet eerder inhoudelijk gereageerd heeft naar een burger/patiënt?
  2. Is het voor de gemeente heel moeilijk om te reageren op deze brief aangezien zij nu geld moet betalen voor het niet op tijd reageren van een brief van de burger? (Ik persoonlijk kan het geld wel goed gebruiken voor iemand die in de bijstand zit en veel schulden heeft maar ik vind het triest om te moeten constateren dat het op deze manier moet gaan.)
  3. Hoe lang denkt u nog nodig te hebben tot een antwoord in deze materie, aangezien er elke dag patiënten bij komen die cannabis weer gebruiken als medicijn? Het lijkt mij persoonlijk handig om als overheid nu eens naar de burger/patiënt te luisteren anders verwacht ik grote problemen de komende tijd voor de overheid.
  4. Ik kan de gemeente goed helpen in bewustwording in deze materie voor het nemen van juiste besluiten bij de gemeente indien gewenst. Gaarne uw reactie hierop?

Tevens wil ik nog wat meer verduidelijken over mijn werkwijze van het maken van cannabisolie. Ik ben er namelijk achter gekomen dat ik nog een aantal wetten overtreed om mij te voorzien in mijn medicijn. Ik gebruik namelijk alcohol om cannabisolie te maken. Deze alcohol maak ik zelf met een destilleerketel aangezien ik anders 1600% accijns moet betalen op alcohol die ik moet kopen in de winkel, iets wat ik niet kan betalen voor iemand in de bijstand. Om een destilleerketel te mogen bezitten schijn je een vergunning nodig te hebben namelijk. Iets wat ik niet in bezit heb omdat je wanneer je een vergunning aan wilt vragen, je ondernemer moet zijn en over je gestookte alcohol accijns moet gaan betalen. Als particulier is dit niet mogelijk. Nou schijnt wel dat de douane een officieus gedoogbeleid lijkt te hebben voor hobbystokers, maar ik wil het graag toch even vermeld hebben omdat ik dit ook weer alleen maar doe om mij zelf te voorzien in mijn medicijn.

Graag zou ik antwoorden van de gemeente zien in deze materie,

Met vriendelijke groet,

Rene Barendse

Note:

Graag zou ik willen weten van de gemeente hoe en wanneer ik het geld van de dwangsom kan verwachten. Dit, omdat zodra het geld binnen is van deze dwangsom ik mijn schuldeisers kan terug betalen.

Over de regelingen van een dwangsom bestaan richtlijnen. Zo heeft de hoogte van de dwangsom een plafond, maar dat plafond is lager dan mijn schulden die ik heb dus ik kan dat geld eigenlijk wel goed gebruiken ook al is dat niet mijn intentie met deze dwangsom. De overheid hanteert deze tabel voor de hoogte van de dwangsom:

Hoogte dwangsom:

De hoogte van de dwangsom is afhankelijk van de duur van de vertraging. Als de dwangsom gaat lopen gelden de volgende bedragen:

· € 20 per dag voor de eerste 2 weken;

· € 30 per dag voor de volgende 2 weken;

· € 40 per dag voor de overige dagen.

De dwangsom loopt uiterlijk 42 dagen en bedraagt maximaal € 1260

Inmiddels ben ik per 1-6-2017 benaderd via de mail van een beleidsmedewerker van de gemeente Westland voor een bilateraal gesprek bij de gemeente. Ik heb zelf ook even moeten opzoeken wat dat precies inhoudt. Een bilateraal gesprek is een wederzijds bindend gesprek onder 4 ogen. Nu vindt ik het wel fijn dat de gemeente van zich heeft laten horen op mijn brief maar waarom zouden we dit onder 4 ogen gaan bespreken? Ik begrijp dat niet. We willen toch vooruit met zijn allen en dan is het juist toch fijn om dit openbaar te bespreken zodat ook andere patiënten hiervan kunnen profiteren? We zijn er toch om elkaar te helpen? Om deze redenen heb ik vriendelijk bedankt voor zo’n gesprek met de aantekening dat ik dat niet transparant vindt van een overheid om op deze wijze te handelen en het dus beter is om het via officiële brieven te blijven doen juist ivm deze transparantie. Ik heb wel aangeven bereid te zijn om te praten maar dan wil ik het wel opnemen ivm de transparantie. Ik weet niet of ze dat gaan begrijpen maar we wachten maar weer af.

Update plantjes

Ik heb inmiddels van mijn planten stekken gemaakt ivm de geslachtsbepaling omdat het mij wat lang duurde en het nog slecht zichtbaar is om de mannen en vrouwen te scheiden.

 

 

Voor de dienstdoende agent die het even niet meer snapt hoe dat praktisch werkt met zoveel planten en er dan 5 vrouwelijke over wilt houden:

Ik ben begonnen met 14 zaadjes (als de helft vrouw is houdt je er 7 over, waarvan ik de beste 5 wil ik gebruiken). Er zaten 2 tweelingen bij dus dat betekent dat ik 16 planten heb met 16 stekjes om het geslacht te bepalen. Indien de politie nu een inval zou komen doen staat er op het politierapport, 16 planten en 16 stekken plus de oogsten van voorgaand(e) jaar (jaren). Waarschijnlijk gaat een rechter dan mee met het verhaal van de officier van justitie en vindt dat waarschijnlijk niet aannemelijk dat het voor eigen gebruik is. Zo zie ik op dit moment mensen veroordeeld worden voor minder dan 5 planten zelfs en uit huis worden gezet voor het kweken van cannabis voor eigen gebruik terwijl het dus heel aannemelijk kan zijn dat wanneer je zoiets aan treft als diensdoende agent dat het dus voor eigen gebruik is.

Keep it green and clean
Rene Barendse