Michalis (MS patiënt) vertelt…

Mijn eerste gebruik van cannabis gaat zo’n veertien jaren terug toen ik het nog recreatief rookte in de vorm van een joint (één jaar na de diagnose van MS) en bleef het geregeld gebruiken omdat ik mij er goed bij voelde zonder dat ik eigenlijk wist waarom. Het was echter zes jaar geleden dat ik de geneeskrachtige eigenschappen van cannabis ontdekte.
Het begon me indertijd sterk op te vallen dat wanneer ik gebruikte, mijn kuitkrampen stopten of toch sterk verminderden. In reactie daarop zocht ik een verband op het internet en moest niet lang zoeken voor een bevestiging van mijn vermoeden dat cannabis wordt gebruikt om o.a. de symptomen van MS te verlichten.
Kuitkrampen kunnen intens aanvoelen; het lijkt alsof de spier naar binnen wil schieten met een trekkende pijn tot gevolg. Afhankelijk van de intensiteit neem ik vervolgens een aantal trekken van mijn vaporiser en meestal is dat voldoende om de spieren te laten relaxen.
Vaak heb ik ook last van neurologische pijn in de benen waardoor ze verbrand, zwaar en slapend aanvoelen. Het verdampen van cannabis neemt dat gevoel bijna meteen weg en werkt dus effectief tegen pijn. Ook de dagelijkse lage rugpijn wordt heel wat draaglijker.
Eten vormt een veel voorkomend probleem omdat mijn eetlust vaak ontbreekt. Ik krijg geen hongergevoel en mijn maag voelt dan voortdurend vol aan. Een half uur voor mijn maaltijd vaporiseer ik wat cannabis en in acht van de tien gevallen kan ik vervolgens eten.
Ik ben er rotsvast van overtuigd dat cannabis de progressie van de ziekte heeft vertraagd. De ziekte gaat veel langzamer vooruit sinds ik cannabis gebruik om medicinale redenen.
Wanneer ik in bed lig komen de hevige spasmen op en houden me uit mijn slaap. Het is gewoon onmogelijk om de slaap te vatten wanneer je benen hevig beginnen te schudden. Om een of andere reden word ik ook geregeld wakker en kan ik zelden goed doorslapen. Het vaporiseren van een potente soort voor het slapen gaan neemt deze problemen helemaal weg waardoor ik minstens vijf uurtjes goed kan doorslapen. De nachtelijke krampen komen enkel terug wanneer ik stop met het gebruiken van cannabis of te weinig heb geconsumeerd.
MS kan zich op twee manieren uiten in mijn benen: ofwel voelen ze verslapt aan zoals ‘puddingbenen’, oftewel verstijven ze zodat ze aanvoelen als houten planken. Soms zijn ze zo verstijfd dat ik noch mijn enkel noch mijn knie kan plooien. Het gebruik van cannabis ontspant de spieren waardoor ik me soepeler kan voortbewegen.
Ook blaasproblemen kunnen me parten spelen, waarbij de drang om te plassen ineens kan opkomen zonder enige waarschuwing. Ik kan het dan op geen enkele manier ophouden en ik kan dan ook verzekeren dat wanneer dit bijvoorbeeld gebeurt in een drukke winkelstraat, het heel beangstigend kan zijn. Als gevolg van die angst verstijft het lichaam dan helemaal waardoor ik niet eens tot aan het toilet kan geraken. Het gebruik van cannabis zorgt voor een regelmaat in het plassen en geeft meer controle over de blaasfunctie waardoor ik mij veel zekerder naar buiten kan en durf begeven.

Zo kom ik dan tenslotte tot het geestelijk effect van cannabis. Een degeneratieve ziekte zoals MS kan soms erg eng aanvoelen, zeker wanneer je ontdekt dat je weer wat minder kan of minder mobiel bent geworden. Ook wanneer ik mij buitenshuis bevind en de symptomen opkomen kan ik mij erg ongemakkelijk en onrustig voelen. Het consumeren van cannabis helpt mij om rustig te worden en alles meer in perspectief te zien.
MS kan zich doorheen de dag op verschillende manieren manifesteren en het gebruik van cannabis helpt mij om er afstand van te nemen, waardoor ik momenten heb dat ik helemaal niet denk aan de beperkingen of symptomen.
Cannabis moet gelegaliseerd worden, het is een geschenk van de natuur die de meeste van de chemische medicijnen kan vervangen en dat zonder bijwerkingen! Het is niet het gebruik dat als crimineel moet worden beschouwd maar het verbod op het recht op een volkomen natuurlijk medicijn.
Medicinale gebruikers zoals mij moeten zich op de zwarte markt begeven om aan hun medicijn te geraken. Het gevolg daarbij is dat je elke keer weer een ander soort krijgt waarvan je nooit weet welke potentie het kruid heeft. Daarbij komt ook het feit dat de cannabis op de zwarte markt kan behandeld worden om meer gewicht te verkrijgen en bespoten kan zijn met heel wat pesticiden. Onze gezondheid is zo al fragiel waarbij de consumptie van cannabis een potentieel gevaar kan vormen wanneer er chemische stoffen aan toe werden gevoegd, waarbij men ook nog risico’s moet nemen om aan het medicijn te geraken.
De nood aan gestandaardiseerde biologische preparaten is dan ook erg hoog maar ook de begeleiding in het kiezen van de juiste soort in functie van de aandoening is heel belangrijk. Het wordt hoog tijd dat zowel de overheid als de medische sector hun ogen gaan openen en eens eindelijk gaan luisteren naar de succesverhalen die meer en meer naar buiten komen.
Daarom beste mensen, laat je horen want hoe meer mensen naar voren komen met hun verhaal, des te meer de druk wordt opgevoerd.

Legaliseer, legaliseer NU!

Michalis