Pleidooi voor thuisteelt wiet

Barendse kampt al vijftien jaar met ernstige, chronische zenuwpijnen. Dat heeft ertoe geleid dat hij ook niet meer kan werken. Van de pijnkliniek in Rotterdam waar hij wordt behandeld, heeft hij inmiddels cannabis-olie op recept voorgeschreven gekregen. Maar de cannabis bij de apotheek is voor hem te duur. “Ik heb wel cannabis in een potje van 5 gram bij de apotheek gehaald. Dat kostte rond de 40 euro. Dat kan ik niet betalen.” Wiet uit de coffeeshop is voor hem ook te kostbaar en volgens Barendse riskant. “Je weet nooit wat er verder voor stoffen in zitten.”

Thuisteelt

Hij is daarom voorstander van een regeling à la Tilburg waar sinds september vorig jaar de thuisteelt van wietplanten voor medicinaal gebruik is toegestaan. Voorwaarden daarbij zijn dat de thuisteler volwassen is, een doktersrecept heeft, maximaal vijf planten bezit en in een brandveilig huis woont. De Naaldwijker pleit ervoor dat ook Westland patiënten ontheffing verleent op het wietkweekverbod en heeft de gemeente aangeschreven. “Het leven wordt er voor de patiënt gemakkelijker door.”
Patiënten met bijvoorbeeld neuropathische pijnen, epilepsie of MS kunnen cannabis op doktersrecept verkrijgen als alle andere medicijnen niet blijken te werken. Ook wordt medicinale cannabis bij de palliatieve zorg van patiënten met kanker of aids voorgeschreven.
Barendse noemt het onmenselijk dat de politie ook vijf of minder wietplanten voor eigen medisch gebruik, vernietigt. Het Openbaar Ministerie stelt in deze gevallen overigens geen strafrechtelijke vervolging in, behalve als de kweker minderjarig is.

Apotheken

Westlandse apothekers geven aan dat niet veel Westlanders cannabis bij de apotheek halen. Apotheker Bart Smals van de `s-Gravenzandse apotheek De Klipper, die zelf ook ‘af en toe’ een patiënt voor het medicijn heeft, zegt te begrijpen waarom: “Het is moeilijk er een vergoeding voor te krijgen, over het algemeen vergoedt de verzekeraar niet. Ik vermoed dat veel patiënten daarom het illegale circuit – coffeeshops – ingaan. Dit speelt overal. Vorige week nog was ik bij een discussie over dit onderwerp in Delft. Uit de zaal kwam het idee de productie van medicinale cannabis op te voeren, om de prijs te kunnen verlagen.” In Nederland is maar één plantage die onder overheidstoezicht medicinale cannabis mag kweken en die staat in Groningen.
De Wateringse apotheek stuurt patiënten door naar de Transvaalapotheek in Den Haag. Deze apotheek bereidt sinds 2015 als enige in Nederland wietolie. Zij verkoopt de olie op doktersrecept aan ongeveer tweeduizend patiënten in binnen- en buitenland, zegt apotheker Natalie Chang. De meeste patiënten zitten in Nederland en België, maar ook in bijvoorbeeld Italië en Polen. “Het gaat altijd om mensen bij wie al van alles is geprobeerd, maar bij wie geen ander medicijn aansloeg.” De apotheek verzendt dagelijks zo’n vijftig pakketjes. Vier oliesoorten kosten 50 euro per 10 milliliter en één oliesoort kost 178 euro voor dezelfde hoeveelheid. De hoge kosten hangen samen met de productie van medicinale wiet en de speciale bereiding van de olie, verklaart Chang.

Reactie

De gemeente Westland laat in een reactie weten geen ontheffingen op het teeltverbod te verlenen. Zij volgt minister Edith Schippers van Volksgezondheid. De bewindsvrouw meent dat thuisteelt niet in het belang is van de patiënt. Dat antwoordde zij vorig jaar oktober op Kamervragen over het Tilburgse gemeentebeleid. De medicinale cannabis van de apotheek is volgens haar van farmaceutische kwaliteit terwijl thuisteelt telkens andere concentraties van bepaalde stoffen hebben. Naaldwijker Barendse gaat proberen de gemeente Westland nog op andere gedachten te brengen. D66 stelt landelijk voor de gehele cannabisteelt te legaliseren om het te kunnen reguleren.

Wo, 22 februari 2017
door Evelyne Lammerding
Het Hele Westland