Schadevergoeding bij onterechte inval: zo simpel is het…

Politie valt verkeerd pand binnen

Een arrestatieteam viel het pand binnen en werd daarbij beschoten ETIENNE ZEGERS

De politie heeft geblunderd bij een inval in Sittard op zoek naar een hennepplantage. In eerste instantie vielen agenten het naastgelegen pand binnen. Een man, een vrouw en hun schoonzoon werden geboeid afgevoerd naar het politiebureau. Inmiddels zijn ze weer vrij.

De politie deed vervolgens een inval in het goede pand. Het arrestatieteam werd daarbij onder vuur genomen. Toen de agenten eenmaal binnen waren vonden ze een hennepplantage van zo’n 4000 tot 5000 planten. Bij de actie zijn tot nu toe vijf personen gearresteerd.

De politie heeft excuses aangeboden aan de eigenaren van het naastgelegen pand. De aangerichte schade wordt vergoed.


Politiefout: Math en Chrys gearresteerd voor de hennep van hun buren

AANGEPAST 
LEX RUNDERKAMP | NOS

Met bivakmutsen op en hun geweren op hem gericht stonden tien politiemensen afgelopen november oog in oog met Math Claessen in zijn Sittardse garage. Totaal onverwacht en totaal onterecht. Claessen is een van de ongeveer 500 mensen die een schadeclaim van boven de 2500 euro bij de politie indienden.

“Ik moest mijn handen omhoog doen, me omdraaien en naar ze toelopen. Ze werkten me met mijn gezicht tegen de grond. Klootzakken waren we, criminelen, we moesten ons bek houden en stil zijn.” Zijn vrouw Chrys kwam naar beneden en zag haar man in een hoekje zitten. “Ik vergeet nooit de uitdrukking op zijn bebloede gezicht. Machteloosheid, teleurstelling, droefheid.”

In de video hieronder vertelt Claessen hoe de inval verliep. Ook zijn er beelden van de inval te zien:

Meneer en mevrouw Claessen kregen naar eigen zeggen niet te horen of ze waren aangehouden, laat staan waarvoor. Anderhalf uur lang doorzochten de agenten het pand en maakten daarbij opgeslagen meubels kapot, vertelt Math. Ook zijn vrouw kreeg, in pyjama, boeien omgedaan. “Ik heb gesmeekt of ik me mocht omkleden. Iedereen kon zien dat ik geboeid was. Dat is de grootste vernedering die je je kan indenken.”

Het echtpaar werd meegenomen naar een politiebureau in Maastricht. Daar kregen de twee te horen dat ze waren aangehouden, vertelt Math. De politie dacht dat er een hennepkwekerij in hun pand zat. Maar dat bleek bij de buren te zijn, een vergissing dus. Later werden vijf van de zeven bij de hennepkwekerij betrokken buren aangehouden.

Math Claessens liep verwondingen op door klittenband op het uniform van een agent EIGEN FOTO
Schade aan de garagedeur EIGEN FOTO
Schade aan de garagedeur EIGEN FOTO
En aan een deur in huis EIGEN FOTO

Osteopaat en psycholoog

De materiële schade die het echtpaar heeft geleden, is berekend op ruim 3100 euro. De voorlopige immateriële schade, nog zonder de kosten voor een osteopaat en psycholoog, zo’n 15.000 euro. Ze hebben nog geen geld gezien. Hun zaak ligt nu bij het Parket-Generaal van het OM.

Een extreem voorbeeld van schade veroorzaakt door de politie, zegt politieredacteur Remco Andringa in het NOS Radio 1 Journaal. “De meeste schades zijn een stuk lager. En het komt ook niet altijd door fouten. Veel schade ontstaat door correct optreden.”

Bij de politie zijn de afgelopen jaren bijna 2500 grotere schadeclaims ingediend. Die hebben miljoenen gekost, blijkt uit gegevens die de NOS heeft opgevraagd. 


Hardhandige arrestaties en ingetrapte deuren: 2500 claims bij politie

AANGEPAST 
NOS
GESCHREVEN DOOR

Remco Andringa

redacteur Politie en Justitie
 

Bij de politie zijn de afgelopen jaren bijna 2500 grotere schadeclaims ingediend. Die hebben miljoenen gekost, blijkt uit gegevens die de NOS heeft opgevraagd.

De politie probeert nu het aantal claims na bijvoorbeeld een hardhandige arrestatie of een ingetrapte deur naar beneden krijgen. Ook wil de politie de claims beter gaan afhandelen. Inmiddels dalen de bedragen die worden uitgekeerd.

Jaarlijks krijgt de politie zo’n 500 grotere schadeclaims. Dat zijn alle bedragen boven de 2500 euro; die beoordeelt de verzekeraar van de politie. Een onbekend deel wordt toegewezen. Sinds 2013 keerde de verzekering gemiddeld meer dan een miljoen per jaar uit.

Verkeerde adres

De meeste claims krijgt de politie wegens schade bij het binnenvallen van panden. Het kan gaan om een inval op het verkeerde adres, maar ook om agenten die een voordeur forceerden omdat de bewoner in nood verkeerde.

De politie keert ook regelmatig uit na het gebruik van geweld, bijvoorbeeld omdat een aanhouding te ruw is verlopen, of omdat spullen zijn kwijtgeraakt na een inbeslagname.

Verder gaan tientallen claims per jaar over schade die is ontstaan tijdens het reguliere politiewerk, zoals een schutting die sneuvelt tijdens de achtervolging van een inbreker. Ook agenten zelf krijgen nogal eens een vergoeding, bijvoorbeeld vanwege een ongeval tijdens een training.

Het aantal meldingen en schadebedrag gaan over de periode 2013 tot en met halverwege 2017 NOS

Dat soms schade ontstaat is onvermijdelijk, zegt Onno Meijer, schadecoördinator bij de politie. “Elke schade is er een te veel, maar afgezet tegen het grote aantal medewerkers van de politie, het grote aantal contacten met het publiek en het feit dat agenten vaak met heel moeilijke situaties te maken krijgen, valt het aantal claims eigenlijk erg mee.”

Toch wil de politie het aantal schades omlaag krijgen, omdat ze mensen veel overlast bezorgen. Er komt één centraal punt, waar alle schades zullen worden geregistreerd. “Daardoor krijgen we beter zicht op de gevallen waarin ten onrechte schade is veroorzaakt en kunnen we gerichte maatregelen nemen om schade in de toekomst te voorkomen”, aldus Meijer.

Gedupeerden

Een speciale preventiemedewerker moet ervoor zorgen dat de politie in de toekomst minder schade veroorzaakt. Verder wil de politie claims sneller afhandelen en gedupeerden beter op de hoogte houden.

Procedures over schadevergoeding kunnen lang duren. Er is nogal eens discussie over het schadebedrag en de agenten vinden lang niet altijd dat hun iets te verwijten valt. Meijer: “Het komt helaas ook regelmatig voor dat mensen meer schade claimen dan ze daadwerkelijk hebben geleden.”

Een voorbeeld van een schadegeval NOS 
Een voorbeeld van een schadegeval NOS
Een voorbeeld van een schadegeval NOS

Niet alle claims worden door de politie betaald. Soms worden ze doorgestuurd naar andere instanties, zoals het Openbaar Ministerie. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de politie in opdracht van het OM het verkeerde pand is binnengevallen.

“Als het géén fout in de uitvoering is, betalen wij in zo’n geval”, zegt een woordvoerder van het OM.

Hoeveel justitie precies uitkeert, wordt niet centraal bijgehouden. De politie zegt de afgelopen jaren 45 claims te hebben doorverwezen op het totaal van bijna 2500


Geef een reactie