Zelf Kweken: Ik ben geen crimineel, ik ben een patiënt

René Barendse uit Naaldwijk heeft al vijftien jaar last van onverklaarbare zenuwpijnen. Cannabis is voor hem de enige natuurlijke pijnbestrijding die goed werkt, maar niet te betalen is. “Als ik het op recept haal ben ik 10.000 euro per jaar kwijt. Haal ik het bij de coffeeshop komt het neer op 12.000 euro. De verzekering vergoedt het niet en ik zit in de bijstand.”

Daarom heeft hij de afgelopen jaren vijf planten in zijn eigen tuin gekweekt. Het hebben van meer dan vijf hennepplanten is verboden maar mensen worden er niet voor vervolgd in Nederland. Wel wordt de hennep in beslag genomen. “Ik ben geen crimineel, ik ben een patiënt. Ik wil gewoon vijf planten in mijn achtertuin zodat ik medicinale wiet kan kweken”.

Door zijn pijn heeft Barendse geen baan meer. Hij was vroeger uitvoerder bij een aannemer. Inmiddels is hij wel met een paar anderen een stichting gestart. “VMO, Stichting Vergelijking Medicinale Olie”, legt hij uit. Veel mensen die medicinale cannabis gebruiken willen liever niet roken. Daarvoor bieden olie of ‘edibles’, bijvoorbeeld koekjes waarin cannabis verwerkt is een oplossing. “Maar olie maken is illegaal. Er zijn totaal geen regels voor. De overheid weet zelfs niet of de cannabisolie die in de winkel De Tuinen wordt verkocht, legaal of illegaal is. Daarnaast bevatten olies nu zoveel rommel dat het niet veilig is om het te gebruiken.

Hij stuurde de Westlandse gemeenteraad een brief, maar kreeg volgens hem een onbevredigend antwoord. “Ik ga nog een brief schrijven over dat ik de wet ga overtreden. Ik kan er maar net zo goed open in zijn. Het is nu zo’n grijs gebied”.